The Food for Justice Working Papers Series has relaunched. Its aim is to share new work and knowledge on the question how are we going to feed the world with a wide audience of academics, social activists, food producers and consumers, policy-makers, and any other interested party. With that, this publication series serves to disseminate the first results of ongoing research projects in the field of power, politics and food inequalities in a bioeconomy in order to encourage the exchange of ideas and academic debate.
Food for Justice Working Paper Series is an open-access publication series hosted by heiJOURNALS of Heidelberg University Library.
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The first 5 working papers of the research group Food for Justice: Power, Politics and Food Inequalities in a Bioeconomy are out!
In Working Paper 1 project leader Renata Motta presents the research program and objectives.
Working Paper 2 shows results of a 2019 protest survey in Brazil on the Marcha das Margaridas movement, which focused on issues of food, social mobilization, and gender.
Working Paper 3 analyzes results of a protest survey from 2020 on mobilization, consumption behavior and protest motivations of activists of the German food and agriculture alliance Meine Landwirtschaft at their annual protest under the slogan Wir haben es satt!
Working Paper 4 emerged from the scenario of rising food insecurity in the Covid 19 pandemic and explores the effects of the pandemic on nutrition and food security in Brazil in 2020.
Working Paper 5 also deals with the effects of the pandemic; based on a media analysis, the situation of migrant workers* in German agriculture in 2020 was investigated.
All publications are available on the Food for Justice website. We appreciate your interest and hope you enjoy reading!
Am 19.05. und 20.05.2021 finden zwei Workshops zu Essen und Ernährungssicherheit in Berlin statt:
19.05.: Insegurança alimentar e nutricional enquanto escolha política
20.05.: A (re)volta da fome no Brasil. Desigualdades alimentares e lutas por justiça alimentar
Die Veranstaltungen findet auf Portugiesisch statt.
Weitere Informationen:
https://www.lai.fu-berlin.de/forschung/food-for-justice/events/Evento_-Inseguranca-alimentar-e-nutricional-enquanto-escolha-politica.html
https://www.lai.fu-berlin.de/forschung/food-for-justice/events/A-_re_volta-da-fome-no-Brasil_-Desigualdades-alimentares-e-lutas-por-justica-alimentar.html
Das Working Paper 4 “Efeitos da pandemia na alimentação e na situação da segurança alimentar no Brasil” (weitere Informationen hier), veröffentlicht am 13. April 2021, stieß auf große Resonanz in den brasilianischen und internationalen Medien. Bis zum 23. April wurden die Daten des Forschungsberichts von Food for Justice bereits 146 in den Medien erwähnt und diskutiert.
Die wichtigsten Highlights der Medienberichterstattung sind ein von Marco Antonio Teixeira, Renata Motta und Eryka Galindo geschriebener Meinungsartikel und ein von Renata Motta gegebenes Interview.
Darüber hinaus dienten die Umfragedaten den Abgeordneten der brasilianischen Arbeiterpartei (Partido dos Trabalhadores) als Unterstützung, um das Landwirtschaftsministerium unter Druck zu setzten, die von der Verwaltung nicht genutzten Beträge der Mindestpreisgarantiepolitik (PGPM) freizugeben. Zusätzlich wurde die Regierung aufgefordert Mittel für das Programm zum Kauf von Lebensmitteln (PAA) bereitzustellen, um ein Budget von 1 Milliarde R$ zu Verfügung zu haben. Beide Maßnahmen sind wichtig für die Förderung der Lebensmittel- und Ernährungssicherheit in Brasilien. Weitere Details finden Sie hier. Die Arbeiterpartei nutzte die Daten des Berichts auch, um am Bundesgerichtshof für Maßnahmen zur Bekämpfung des Hungers zu klagen und beruft sich dabei auf “Unterlassungen” der Regierung. Mehr Informationen finden Sie hier.
Hier finden Sie die wichtigsten Links zur Medienberichterstattung: more
13.04.2021 | 14:00 – 16:00
Präsentation: Renata Motta (FU Berlin), Milene Pessoa (UFMG), Lúcio Rennó (UnB) und Melissa de Araújo (UFMG)
Debatte: Tereza Campello (USP) und Elisabetta Recine (UnB)
Moderation: Marco Antonio Teixeira (FU Berlin) und Eryka Galindo (FU Berlin)
Die Veranstaltung findet in portugiesischer Sprache statt und es wird keine Simultanübersetzung geben.
Due to the extensive impact of the Covid-19 pandemic on food security and sovereignty and the global food system, the Food for Justice research group has decided to include an additional case study on these new dynamics in the research project.
The aim is to observe the acute and long-term consequences of the pandemic in Germany and Brazil and to draw comparisons of similarities and differences between the global South and North, with a particular focus on alternative strategies of resistance by social movements and producers in Brazil on the one hand and the unequal conditions and marginalization of migrants in the German production system on the other.
The survey in Brazil started on November 20, 2020.
Find more information here:
https://www.lai.fu-berlin.de/forschung/food-for-justice/news/Covid-19-and-Brazil.html